Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Lees meer →

Domaine Léon Barral, één van de namen met een sterke filosofie

Domaine Léon Barral, één van de namen met een sterke filosofie

Het domein Léon Barral, sinds 1990 geleid door Didier Barral, is één van die emblematische namen met een sterke filosofie, soms met nieuwsgierigheid bekeken, vaak een voorloper, maar altijd respect afdwingend. Het is deze waarde die het werk en de wijnen van het domein Léon Barral hun identiteit geeft. Respect voor het terroir, de bodem, het ecosysteem, het fruit, het leven: van de wijngaard tot in de kelder begeleidt Didier Barral eerder dan dat hij oplegt.

Read this article in French or English.Het domein Léon Barral, gelegen in Lenthéric in de gemeente Cabrerolles in de Hérault, produceert rode en witte wijnen in de appellation Faugères of IGP Pays de l'Hérault op een terroir van 100% schist. Deze Languedoc-figuur verbouwt kleine percelen met oude wijnstokken tussen de 30 en 80 jaar oud, met een vrij lage opbrengst van ongeveer 25 hectoliter per hectare.sandrone-cantina-homeMilieuvriendelijke landbouwtechnieken

Didier Barral is een van de pioniers van milieuvriendelijke landbouwtechnieken en eerder natuurlijke wijnen. Zijn filosofie gaat zelfs verder dan biologische en veel biodynamische eigenschappen. Hij heeft op zijn wijngaard gemengde landbouw ingevoerd met ongeveer 70 koeien en meer dan 30 zwarte varkens die tussen de wijnstokken verblijven. Hij gebruikt ook 3 soorten mest om de bodem van zijn percelen te verbeteren en zeker geen chemische producten.

  De wens om gezonde wijn te produceren

In de kelder blijft de filosofie dezelfde, de wens om een gezonde wijn te produceren met de identiteit van zijn terroir heeft voorrang op al het andere. Zo worden deze Languedoc wijnen zeer weinig gemarkeerd door hout (als het wordt gebruikt zijn het zeker geen nieuwe vaten), de maceraties worden vaak gedaan met de stengels als de rijpheid van deze laatste het toelaat.

Geen extractie en voor de maceraties zijn het inheemse gisten die het werk doen. Ook het gebruik van sulfieten is zeer beperkt, een lichte toevoeging tijdens het bottelen. Het rijpingspotentieel is echter aanwezig, met jaargangen die onder de juiste omstandigheden meer dan 10 jaar kunnen worden bewaard.valmaggiore-sandrone-viniferaTerroir van 100% schist in Faugères

De wijnen van het domein Léon Barral worden gekenmerkt door veel frisheid, fijne tannines en een mooie rijpheid dankzij dit bijzondere terroir van 100% schist in Faugères. Het zijn beide terroirwijnen en, zonder te overdrijven, wijnen gemaakt door een artiest, die u beslist moet ontdekken.

 

scatole-sandrone-viniferaZelf de wijnen van Domaine Léon Barral ontdekken?

Check onze webshop← Naar overzicht