Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Lees meer →

Een mooi liefdesverhaal van Domaine de l'Aumonier

Een mooi liefdesverhaal van Domaine de l'Aumonier

In de wijnwereld komen we wel eens bijzondere verhalen tegen. Het verhaal van Thierry Chardon, een voormalige brandweerman uit Parijs en zijn vrouw Sophie is er zeker één van. Het koppel staat nu aan het hoofd van een 47 hectare grote biologische wijngaard, in de gemeenten Couffy, Seigy en Châteauvieux.

Read this article in French or English.

De weg naar succes

Thierry groeide op in een wijngaard in Touraine waar zijn familie generaties lang wijn maakte. Toen zijn vader werd gedwongen de wijngaard te verkopen, volgde Thierry zijn jongensdroom en werd brandweerman in Parijs. Daar leerde hij Sophie kennen, een jonge en ambitieuze studente. Jaren later verhuisden ze samen terug naar zijn geboortedorp in Touraine.

De wijngaard, die intussen verkocht was, zocht op dat moment een Operational Manager en deze job leek op z’n lijf geschreven. Het wijn maken zat hem gewoonweg in het bloed en samen met Sophie ging hij de uitdaging aan. In de wijngaard, die vroeger van zijn ouders was en waar hij opgroeide, begon zijn carrière als succesvolle wijnmaker.

Toen de tijd rijp was kochten Sophie en Thierry 3 hectare grond van Sophie’s familie. Zonder werktuigen, zonder klanten en weinig middelen maar met een gezamenlijke droom en een ton aan ervaring begonnen ze aan hun avontuur. Vandaag omvat het domein 47 hectare wijnstokken en evenveel mogelijkheden.

  Het wijndomein

De wijngaarden van het domein strekken zich uit op de zuidelijke hellingen die de rivier "Cher" domineren. Deze specifieke wijngaardlocatie leek ook nog eens een goede afwatering te hebben vanwege de helling en de grote hoeveelheid leisteen en vuursteen komen de smaak alleen maar ten goede.

Eind jaren 2000 schakelden ze volledig over op biologische landbouw na experimenten op verschillende percelen. De wijnstokken die biologisch werden gekweekt, werden gezonder. En alhoewel het meer werk vergde, zagen ze er meer voor- dan nadelen in.valmaggiore-sandrone-viniferaGericht op export

Het landgoed is vooral bekend is bij professionals aangezien ze met hun oppervlakte van maar liefst 47 hectare altijd grote volumes op de markt hebben gebracht. De verkoop aan particulieren vertegenwoordigt amper 10% van de activiteit. Hun business is voornamelijk gericht op professionals en export.

 

scatole-sandrone-viniferaDe wijnen

Met hun enthousiasme haalt het koppel, geholpen door twee fulltime medewerkers en seizoensarbeiders, het meeste uit hun Sauvignon; een jonge, droge witte wijn met tonen van citrus en wit fruit. Ze produceren ook een Touraine “Gamay” Domaine de l’Aumonier, een mooie dieprode wijn. Het opent met tonen van rood fruit. De aanzet is soepel en fris, het fruit is rijp en intens met een peperige afdronk.

Deze fruitige, knisperende, lichte wijn kan worden gedronken bij een verscheidenheid van keukens (Aziatisch, salades, vleeswaren, enz.), maar zeker ook als aperitief.

« Dagelijks zijn we in de weer om kwaliteitswijnen te produceren met passie, rede, voorzichtigheid en respect voor onze omgeving. Het is een zoektocht waarbij elke stap die we zetten doordacht is en onze ideeën uitdraagt. En elk jaar opnieuw creeëren we een product dat groeit uit liefde voor het vak met enkel de elementen die de natuur ons geeft. »

Als dat geen mooi liefdesverhaal is…

 

Zelf de wijnen van Domaine de l'Aumonier ontdekken?

Check onze webshop← Naar overzicht