Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Lees meer →

Siro Pacenti, het summum van Brunello

Siro Pacenti, het summum van Brunello

Al meer dan 30 jaar runt Giancarlo Pacenti met grote passie en diepgaande expertise het bedrijf van zijn vader in de streek van Montalcino. De leider, die bekend staat als een absolute perfectionist, verdient de eer dat hij terroir, druiven en keldertechniek altijd in hun samenspel en als een geheel heeft beschouwd. Zijn nauwgezette zorg voor de selectie van druiven en het onderhoud van de wijngaard wordt als voorbeeldig beschouwd. Het familiebedrijf is ook een pionier in het gebruik van barriques voor Brunello-rijping en was één van de eerste producenten in Montalcino die meer belang hechtten aan de single vineyard wijnen. Dat Giancarlo niets aan het toeval overlaat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat hij altijd dure maar optimale kurk op de flessen aanbrengt.

Read this article in French or English

Het landgoed Pacenti werd opgericht in 1970, met de aankoop van het landgoed ten noorden van Montalcino (Pelagrilli) door Siro, die vervolgens overging tot het planten van enkele belangrijke wijngaarden. Deze wijngaarden zijn er vandaag de dag nog steeds, op de frisse, kleigrond van het land met uitzicht op Siena. In 1988 ging het beheer over in handen van Giancarlo.

 

Een legendarisch terroir

De wijnen van Siro Pacenti worden sinds 1988 onder eigen label geproduceerd. Een derde van de 60 hectare landbouwgrond is gewijd aan graangewassen, terwijl nog eens 20 hectare bedekt is met bossen en olijfbomen. Van de ongeveer 20 hectare wijngaarden is alleen al 18,5 hectare geregistreerd voor Brunello. De wijngaarden van Siro Pacenti liggen op twee tegenover elkaar liggende hellingen van het teeltgebied en zijn verdeeld over zeven percelen. Ze liggen in Pelagrilli in het noorden en bij de Asso beek in het uiterste zuidoosten op tegengestelde locaties. Maar de druiven, die er goed gedijen en met de hand worden geoogst, zijn allemaal van dezelfde hoge kwaliteit zonder hun individuele karakter te verliezen. De Sangiovese grosso wijnstokken produceren fruitige Brunelli en Rossi van grote concentratie.

 

Visionair

In de deels ondergrondse wijnmakerij worden niet alleen sinds de jaren tachtig alle aspecten van de Brunellobereiding onderzocht. Zelfgemaakte proeven en fijne aanpassingen leidden ook tot de ontwikkeling van nieuwe fermentatietechnieken. De wijnkelder, uitgerust met de modernste technologie en waarschijnlijk bijna uniek in Toscane, wordt door Brunello-kenners terecht bewonderd als een soort kathedraal.

Zelf de wijnen van Siro Pacenti ontdekken?

Check onze webshop

← Naar overzicht